SEPARACIÓ DE SUBSTÀNCIES
En aquest cas, les substàncies que volem separar són totes sòlides. Prèviament, el professor et donarà 10 g d'una mescla d’arena, pols de ferro i sulfat de coure, totes en la mateixa proporció. Per a separar substàncies, sempre hauràs de pensar quines propietats tenen diferents.
En quin ordre eliminaràs els 3 sòlids?
Per a eliminar el ferro, hauràs d'emprar imants. Passa'ls varies vegades sobre la mescla, fins que no quede ferro.
Per a eliminar l’arena, hauràs de dissoldre la mescla en 25 ml d’aigua, que hauràs escalfat prèviament, agitant amb la vareta de vidre. A continuació, filtra la mescla amb un embut i paper de filtre. Treu el filtre i escampa’l sobre la taula per a que s’asseque.
Finalment, vas a cristal·litzar el sulfat de coure.
REACCIÓ DE PRECIPITACIÓ
El clorur de calci en dissolució reacciona amb el carbonat de sodi dissolt per formar carbonat de calci, segons la reacció:
CaCl2 (aq) + 2Na2CO3(aq) → CaCO3(s) + 2NaCl(aq)
Es pesen uns 5 g de CaCl2 amb la major rapidesa possible. Per ser una substancia molt higroscòpica absorbeix aigua de l’aire
molt ràpidament, dificultant la seua pesada. Es dissol en la quantitat més petita d’aigua que siga possible. Es pesen 4,8 g de Na2CO3 , dissolent-la també
en la menor quantitat d’aigua possible. S’escalfen lleugerament, per separat, les dues dissolucions fins uns 50 °C i s’aboca la dissolució de carbonat sòdic sobre la de clorur càlcic, agitant
primer la mescla amb una vareta i deixant-la després reposar fins que estiga freda. Observaràs que es forma un producte blanc insoluble en aigua: el carbonat de calci.
A continuació, es du a terme la filtració. S’utilitza un embut de vidre i un filtre.
El precipitat es recull sobre una càpsula de porcellana i es deixa assecar a temperatura ambient.
Si tenim en compte que la quantitat de CaCO3 teòrica és de 4,5 g, pesa la quantitat que has obtingut i calcula el rendiment de la reacció (quantitat obtinguda / quantitat teòrica x 100).